Hejhopp!
Idag är det en riktig latdag! Väldigt mysigt. Vi har nyss kollat på film och nu ska vi... ja, kanske kolla på en till film. Soffläge hela dagen verkar det blir iaf! Tänkte lägga ut lite bilder från julafton och juldagen. Bilder på mat som vanligt. haha! I övermorgon åker jag till Ludvika och träffar folk och firar nyår! :)

/Maya
GOD JUL PÅ ER ALLA!

Då var julafton slut. Det har varit en jättemysig dag. Har jobbat med mammi, sen hem och ätit smarrigt julbord, kolla på kalle och öppna julklappar. Har fått massa superfina prylar! Tack så jättemycket för alla klappar! I morgon kommer Lennarts söner så då blir det ett rejält julbord igen, men det gör då ingenting tycker jag. Har inte hunnit tröttna än ;D Elina (som också jobbar på hälsokraft) kom förresten förbi på jobbet idag och skulle spela fiol. Det slutade med att hon stod och rockade rockring och spelade fiol samtidigt! Det är inte illa pinkat. Haha vilken underhållning.. Och det tror jag att alla ica kunder som stod i kassan och kollade också tyckte! :P Nu ska jag ta och sova. Lägger ut bilder sen! Nattinatt
/Maya
Hemma i Örebro nu inför julen. Jag och Cristoffer åkte hit i lördags. Nu i veckan ska jag jobba och fixa lite inför julen. Idag har jag gjort bovetesylta till julafton och igår blev det saffranskolor. Smarrigt värre! Eftersom att nästan alla julklappar redan är utdelade så kan jag faktiskt lägga upp lite bilder här nu. Det blev hemgjorda marmelader och praliner till alla. En fikonmarmelad med vanilj och portvin, en whiskey marmelad med muskavado och en apelsinmarmelad med kanel och ingefära! Sen blev det sex olika praliner, jag hoppas att dom blev goda!

/Maya
Då var min första salstenta gjord! En del frågor var jättelätte medans andra var jättesvåra. Hoppas verkligen att jag får Godkänt! Har ingen aning om hur det gick faktiskt. Men nu är det fredag och "jullov". Inte riktigt, vi har ju fortfarande arbeten att göra men vi måste inte vara i skolan så i morgon åker vi hem. Ska bli så mysigt att åka hem och fira jul. Ikväll blir det "After-tentafest" med klassen. Det blir bara ett snabbt besök för mig för att säga hejdå och god jul till alla. Vi ska nämligen åka ganska tidigt i morgon så det är bäst att ta det lugnt. Hörde du det mamma, vilken fruktansvärt ansvarsfull unge du har! ;D Nu ska jag göra klart julklapparna till alla. Jag lovar att ni ska få se bild på vad det blir sen. Så länge får ni se några bilder från Julmyset i onsdags! Första bilden är på min och Carins gravade lax. En saffransgravad och en rödbetsgravad. Dom blev både goda och snygga! Stolt!



/Maya
God morgon!
I morgon har jag tenta. Börjar bli nervös nu. Ska även få klart alla julklappar tills i morgon. Vi åker hem för jul på lördag morgon så nu måste jag vara effektiv. Har iallafall varit duktig den här veckan. Har gått upp kl 7 varje dag fast jag inte haft någon skola. Försöker få så mycket som möjligt gjort nämligen... Igår var det julmys i skolan. Vi gjorde godis, pysslade och åt julbord som vi har lagat i veckan. Ganska mysigt faktiskt, synd bara att alla var så hysteriska vid städningen att man inte ens hann sitta kvar vid bordet och äta i lugn och ro. mutter mutter... NU ska jag sätta igång med allt! Och Håll tummarna i morgon mellan 9 och 2 för då sitter jag med tentan!



/Maya
Tjohopp!
Nu har jag inte uppdaterat här på länge. Har ungefär en miljon bilder från skolan så tänkte visa er en hel del idag. Idag är det ingen skola men jag har fullt upp ändå. Gör praliner, tvättar och pluggar. Har tenta på fredag, är ganska nervös. Hoppas verkligen att jag hinner plugga så mycket som krävs och att allt fastnar i min lilla hjärna. Aja, blev en snabbis idag. Måste gå och fotsätta med allt jag håller på med! Ha det bra :D






/Maya
Hejhopp!
Här kommer ett recept på en god och julig brownie. Jättegott att äta på adventsmyset eller till jul! :)

Kanelbrownie med saffransglasyr
ca 12 bitar

Chokladsmet:
150 g mörk choklad (70%)
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 msk kanel
2 dl vetemjöl
100 g skalade pistaschnötter

Saffransglasyr:
1/4 g (½ paket) saffran
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Smörj noga eller ha bakplåtspapper i botten, kakan ska vara kladdig och fastnar lätt! Hacka chokladen och smällt den på svag värme i en kastrull tillsammans med smöret. Vispa socker, ägg och kanel till en ljus och luftig smet. Häll ner den smällta chokladen och blanda. Sikta ner mjölet och rör tills smeten är jämn. Hacka pistaschnötterna och rör ner även dem. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Den ska vara kladdig innuti men fast på ytan. Låt kakan svalna.


Koka upp saffran och grädde. Dra kastrullen från plattan. Låt stå och dra i en halvtimme. Koka upp igen och dra åt sidan. Hacka chokladen och rör ner den i saffransgrädden. Låt glasyren stelna något innan du brer den över den kalla kakan. Dela kakan i lagom stora bitar. Jag tycker att kakan blir bäst när den får stå i kylen en stund, hellst över natten. Den blir då lite med kompakt vilket jag tycker är jättegott! Smaklig brownie! :D
(Receptet taget från boken: "Sju sorters julkakor")



/Maya